Wtręt post factum: świnie, hursyki i woda

„Poniżej Ołowiany Meczet z 14 kopułami jak przewrócona na plecy maciora z nabrzmiałymi wymionami skierowanymi w stronę Allacha.” – tak napisałem w pierwszym odcinku tej relacji. Skąd taka metafora? Zacząłem się zastanawiać i doszedłem do wniosku, że mózg połączył to co pisałem z obrabianiem zdjęcia ze świniami…

Później naszła mnie refleksja, że muzułmanin nie byłby szczęśliwy czytając to, bo wieprzowina jest zakazana w Islamie. Czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie, aby nie jeść świńskiego mięsa? Z ciekawości sprawdziłem.

Sura Krowa – Al Bakara w. 172-173

„O wy, którzy wierzycie! Jedzcie dobre rzeczy; którymi was obdarzyliśmy i dziękujcie Bogu, jeśli go czcicie! On zakażał wam tylko: padliny, krwi i mięsa wieprzowego i tego co zostało złożone na ofiarę czemuś innemu niż Bogu…”.”

i dalej:

[…]podstawą zakazu jest Słowo Boże, które jest ponadczasowe. Znajomość szkodliwości działania mięsa wieprzowego jest więc tylko czynnikiem zachęcającym do posłuszeństwa i przestrzegania tego nakazu. Zatem możemy teraz przedstawić kilka informacji naukowych na temat mięsa wieprzowego:

1. Świnia wydala tylko 2% kwasu moczowego z organizmu. 98% tego związku pozostaje w jej tkankach. Nadmiar kwasu moczowego w organizmie człowieka jest przyczyną wielu chorób, na przykład dna moczanowej, kamicy nerek.

2. Mięso wieprzowe jest również źródłem zakażenia:

a) włośniem krętym „Trichinella Spiralis”. Pasożyt ten występuje tylko u świń i dzików i różni się od innych pasożytów (występujących na przykład. u krów) tym, że larwy włosienia nie niszczy proces gotowania lub smażenia

[…]

źródło: http://www.muzulmanie.pl/wyd_br.php?id_br=pi&id_brpi=si

To jak? Jutro schaboszczak z 98 procentami kwasu moczowego?

***

W kontekście tego, że muzułmanin ma „obrobić” 72 huryski, natknąłem się w międzyczasie na ciekawe zjawisko zwane efektem Coolidge’a. Na czym polega zjawisko? Ano na tym, że samiec, który już nie może TEGO robić ze swoją stałą partnerką, nagle okazuje się, że może, jeśli wpadnie mu w łapy NOWA partnerka. Zjawisko potwierdzono na szczurach i bykach.

Szczur po zabawieniu pięciu partnerek, ma dosyć, ale jak mu wpuścić do klatki nową, to odzyskuje wigor. Byk podobnie: jeśli ma odbyć 5 stosunków z tą samą partnerką, to już przy trzecim potrzebuje 5 minut do wytrysku, a przy piątym „aż” 17 minut. Jakby jednak miał odbyć wszystkie te stosunki z różnymi samicami pod rząd, to na każdą potrzebuje poniżej 2 minut. Nie będę rozpisywał się o człowieku, bo działa to tak samo…

Wychodzi na to, że ci, którzy zwalczają homoseksualizm używając argumentu zgodności z naturą, to dziwkarze, playboy’e i przeciwnicy monogamicznej rodziny.

***
Okazuje się, że jest wiersz Larkina łączący boskość z wodą w podobny sposób jaki mi chodził po głowie na plaży w Shengjin.

Woda

Gdyby mnie powołano
Do stworzenia religii,
Uczyniłbym użytek z wody.

Chodzenie do kościoła
Wymagałoby przeprawienia się przez bród
Ku innym, suchym ubraniom;

Moja liturgia posługiwałaby się
Obrazami przemakania,
Gwałtownej, nabożnej ulewy.

I wzniósłbym na wschodzie
Szklankę wody, gdzie światło
Wpadałoby pod dowolnym kątem
I gromadziło się bez końca.

przeł. Jacek Dehnel

Dążenie do wody jest bardzo archetypiczne. Generalnie bogowie morza zawsze byli w trochę gorszej pozycji od bogów Słońca, bo jak tylko się człowiek od wybrzeża oddalał, to emanacja wodnej boskości gwałtownie malała, w przeciwieństwie do słonecznej. Ale Słońce na Bałkanach ma dla mnie bardziej diabelski charakter niż boski i dopiero na naszej szerokości geograficznej wraca do moich łask.


CIĄG DALSZY>>>

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Albania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s